Hova költözz külföldön? Tippek és tanácsok a döntéshez

Eleged van Magyarországból, szeretnél egy jobb helyen új életet kezdeni, egy élhetőbb nyugati országba költözni – jó, de hova? Mi alapján válasszon magának új hazát valaki? Költözzön oda, ahol a legtöbb ismerőse él? Vagy oda, ahol a legtöbbet lehet keresni? Vajon mi határozza meg, hol fogom magam tartósan jól érezni? Emlékszem, amikor én kezdtem el a külföldre költözést fontolgatni, mennyire sok fejtörést okozott ez a “hova”, rögtön az első kérdés…

A “hova” talán a legnagyobb kérdés, amire életbevágó lenne jó választ találni, mert ha ezt az egyet elhibázod, évek múlva kezdheted újra az egész vesződséget… A választ én természetesen nem fogom tudni megadni neked – de adok némi támpontot a gondolkodáshoz!

Milyen idegen nyelven beszélsz a legjobban?

A külföldre költözés sikerességének az egyik legfontosabb kulcsa, hogy értsd az embereket és ők is megtudjanak érteni téged. Sokan gondolják, hogy az angol bárhol elég, hiszen az a nemzetközi nyelv, és amikor nyaralni mennek, meg tudják értetni magukat a helyiekkel angolul is. Olyan szempontból igazuk is van, hogy a munkavégzéshez, a lakásbérléshez, a hivatali ügyek intézéséhez az angol elég lehet – de helyi barátokat nehezen fogsz tudni szerezni, ha nem beszéled az adott ország nyelvét.

A beilleszkedéshez szükséged lesz a helyi nyelv ismeretére. A jó hír, hogy ezt természetesen az adott országban is megtanulhatod majd, ha már ott vagy – de az alapozást érdemes még otthon elkezdened, főleg, hogy Magyarországon magyar nyelvű tanár segíthet megtenni az első lépéseket.

Az első szempont tehát: gondold végig, hogy milyen nyelveket beszélsz és mennyire lesz egyszerű a helyi nyelvet megtanulni.

Hova költözz külföldön? Ahol a legjobbak számodra az életkörülmények!

Ez egy teljesen egyedi kérdés, nem mindegy, hogy milyen szakmád van, milyen életet szeretnél élni, mik az álmaid… de természetesen tudok ebben is segíteni.

Mindenek előtt el kell döntened, hogy mik a fontos tényezők a számodra. Ebben nagyszerű segítséget nyújt az OECD Jobb élet kutatásának honlapja. Itt 11 témát találsz, amiket érdemes végiggondolnod, és amikből érdemes egy fontossági sorrendet kialakítanod.

Segítség a külföldre költözéshez, hogy hova költözz

Ezek a lakhatás minősége és költsége, az ország gazdagsága, a munkabiztonság és kereset, a társadalom állapota, az oktatás minősége, a környezet állapota, a demokrácia állapota, az egészségügy, az általános boldogság-index, a biztonság és a work-life balance, azaz hogy mennyit kell dolgoznod ahhoz, hogy megélj. Ha beállítod, egy-egy téma mennyire fontos a számodra, az oldal ott helyben rangsorba is helyezi az országokat.

Ha már nagyjából végiggondoltad, és tudod, mik a fontos és kevésbé fontos tényezők, látogasd meg a theearthawaits.com, amelyen beállíthatod ezeket és nem csak ország, de város szinten ad neked ötleteket, hogy hova költözz külföldre. A találatokra kattintva aztán részletes elemzést ad neked mindegyik városról, ezzel segítve a döntésedet. (De ezt inkább csak gondolatébresztőnek kezeld, mert nekem például nem igazán jöttek be az ajánlatai.)

Hogy tudd, hova költözz külföldre, töltsd ki ezt

Ezzel pedig rá is térhetünk a következő fontos tanácsra:

Ne csak országokban, városokban és városrészekben is gondolkodj!

Amikor felteszed a kérdést, hogy hova költözz külfödön, számodra a távolság miatt minden egybemosódik. Te Angliában fogsz gondolkodni, nem az angol városokban, te csak Svájcot fogod látni magad előtt, nem az egyes megyéket, azaz kantonokat.

Viszont ha lenne egy ismerősöd, aki nem tudja, hova költözzön Magyarországon belül, te már éreznéd, mekkora különbség van mondjuk Győr és Miskolc, Ózd és Szombathely között, ugye? Sőt, egy adott városon belül sem mindegy, hogy mondjuk Csepelre vagya Rózsadombra költözöl!

Az Otthon külföldön című videósorozatom lakhatásról szóló fejezete

Éppen ezért fontos, hogy a legutolsó részletig tudd, hova költözöl pontosan. A “külföldre” nem lesz önmagában elég, mert egy országon belül is óriásiak lehetnek a különbségek. Elég csak az árakra gondolni!

Az Expatistanon összehasonlíthatod, mennyibe kerül az élet a saját jelenlegi városodban és ott, ahova költözni tervezel

Hogy fel tudd mérni, hol milyen költségekre számíthatsz, látogass el az expatistan.com oldalra! Itt város szinten fogod tudni megtalálni, hogy mennyibe fog kerülni az albérlet, az élelem, a ruházkodás, a tömegközlekedés, és más fontos tételek. Ne felejtsd el, hogy amikor azon gondolkozol, hova költözz külföldre, nem csak országot, de várost is választasz!

Hova költözz külföldön? Ahol a legjobban érzed majd magad!

Tudom, ez egy igazán “nesze semmi, fogd meg jól” tanácsnak hangzik, de valójában talán ez mind közül a legfontosabb. Amikor országot választasz, társadalmat is választasz. Értékrendet, politikát, szokásokat…

Éppen ezért fontos, hogy olyan országot (és várost!) válassz, amely hozzád hasonló módon ítéli meg a dolgokat, úgy áll hozzá a világhoz, ahogyan te. Ismerd meg a helyet hova költözni szeretnél, és gondold meg, hogy magadénak érzed-e az ottani értékrendet. Ez a beilleszkedésben is sokat fog segíteni!

A város-szintű célmeghatáozás megint kiemelten fontos, hiszen az elmúlt évek trendjei pontosan azt mutatják, hogy országokon belül is hatalmas ellentétek tudnak kialakulni – elég csak az amerikai elnökválasztásra vagy mondjuk az észak- és délolasz szembenállásra gondolni. Simán tudsz egy egyébként befogadó országban is zárt gondolkodású, akár idegenellenes városba kerülni, és egy zárt gondolkodású országban is találhatsz liberális nagyvárost.

Itt például a világ 25 szexuálisan legliberálisabb országának a listáját találod elemzéssel együtt, itt pedig, hogy mennyire biztonságos egy LMBTQ-embernek egy adott országban tartózkodnia. (Az, hogy egy országban vagy városban hogyan kezelik a kisebbségeket jó előrejelzője lehet a társadalom fejlettségének általában.)

Költözz álmaid külföldi országába!

Mármint komolyan: gondold meg, hova álmodtad magadat sokszor. Most, hogy mindent tervezel hátrahagyni, gyakorlatilag egy étlapról választhatsz – akkor viszont válaszd azt, amit igazán szeretnél!

Ha semmi sem számítana, hova költöznél külföldön? Tengerpartra? Egy nyüzsgő nagyvárosba felhőkarcolókkal? Csukd be a szemedet és gondold végig, merj álmodni! Ha már megfizeted a költözés nem is annyira alacsony lelki és érzelmi árát, legalább olyan célt válassz, ami kárpótol majd mindezért!

Természetesen ez még csak egy része mindannak, amit át kell majd gondolnod, hogy jóérzéssel tudd meg válaszolni, neked személy szerint hova érdemes költözni külföldön, de remélem, sikerült beindítanom a gondolataidat és hasznos volt az a pár link, amit adtam neked.

Ha szeretnél további segítséget, további gondolatébresztőt, és még további 90 hasonlóan hasznos forrást kapni, sőt, élő kérdezz-feleleken feltenni a kérdéseidet, ajánlom az “Otthon külföldön” című online videósorozatomat! Ebben 30 fejezeten keresztül tárgyalom a témát, és igyekszem nem csak a magam tapasztalatai, de számos külföldön élő magyarral készített mélyinterjú eredményei alapján is segíteni neked.

Azt a tanfolyamot készítettem el neked, amit szerettem volna én magam is megnézni a saját külföldre költözésem előtt!

Ismersz olyat, akinek segítene ez a cikk? Oszd meg vele most!

Scroll to Top