Letelepedés Dániában

A következő leírást Szabó Boglárkától kaptuk, aki pár hónapja él Dániában. Köszönet a munkájáért és a segítségért!

Tartalom

 1. Segítség a dán nyelvtanuláshoz
 2. Lakhatás, albérlet Dániában
 3. Mi kell a letelepedéshez Dániában?
 4. Iratok és igazolások a dániai letelepedéshez
 5. Kijelentkezés Magyarországról a költözés után
 6. Óvoda és iskola
 7. Bankszámlanyitás Dániában
 8. Adózás
 9. Jogosítvány és autóvezetés
 10. Háziállat tartása
 11. Segélyek
 12. Munkavállalás Dániában
 13. A dán egészségügyről
 14. Árak Dániában

***

Nagyon sokan kérdeztetek mostanában nagyon sok mindent, ezért úgy gondoltam, megpróbálom egy doksiba összeszedni a tudnivalókat. Természetesen ezek a mi tapasztalataink, érdemes olyan oldalakat, facebook oldalakat vagy csoportokat követni, ahol számos információt összegyűjthettek még (leírok majd ilyeneket is). Kérlek vegyétek figyelembe, hogy mi is csak pár hónapja vagyunk itt, egyenlőre ennyi információt szedtünk össze. Bennem is felmerült egy ilyesmi csoport létrehozása, hiszen egymás kérdéseiből is tudunk tanulni. Szólok, ha már létezik (pici, meghívásos csoport).

Másik fontos infó: 2022. júliusa van. Amennyire lehet, nyomon követem a változásokat és frissítem a doksit, ezt majd mindig belerom az új mentésekbe.

Akkor csapjunk a lecsóba!

Nyilvánvalóan ezer és egy oka lehet annak, ha valaki ki akar költözni valahova. Mikor célországon gondolkodik az ember, szerintem nem kikerülhető, hogy a család, vagy legalább az egyik tagja (akinek a véleményére mindenki ad) ellátogasson a kiszemelt helyre. Lehet, hogy én imádom Dániát, de másnak teljesen más benyomásai lehetnek az országról.

Dánia több mint 400 kisebb-nagyobb szigetből (76 lakott) és a Jylland félszigetből áll. Mi Jyllandon, Randers kommune-ben élünk jelenleg, a személyes tapasztalataim (az általános ügyintézésen felül) innen származnak.

Dánia és a szigetei
Dánia és a szigetei

Egy éves adat alapján Dániában összesen kb. 5000 magyar él, sokan Koppenhágában és környékén. Ez a szám azóta biztosan növekedett (legalább néggyel 😀 ) Koppenhága a főváros, és drága. A lakásbérlés, a szolgáltatások, az élet. Ezzel együtt viszont sokkal több a lehetőség is, mint egy kisebb városban, vagy vidéken.

Nekünk sem jó munkaszerződésünk, sem olyan megtakarításunk nem volt, hogy nyelvtudás nélkül, két gyerekkel arrafelé vegyük az irányt. Ha oda szeretnétek költözni, akkor feltétlenül keressetek meg valakit, akinek van róla tapasztalata, mert abban nem tudok pontos infókkal segíteni.

Nézzétek meg Hertelendy László videóit, nagy segítség tud lenni a döntésben is. Egy csomó mindent sokkal jobban tud, mint én, de sok videó már pár éves, evvel számoljatok.

Hertelendy László videói sokat tudnak segíteni

Az euvonal.hu oldala szintén hasznos lehet, de számoljátok bele, hogy sok adat régi.

Segítség a dán nyelvtanuláshoz

Dánia alapvetően két nyelvű ország, szinte mindenki beszél angolul. A beilleszkedéshez viszont – nincs mese – kell a dán. Mi egy dán tanárral online, heti két alkalommal kezdtük a nyelvet. Mellette appokat használtunk, használunk.

Letelepedés után az adott kommune-ban lehet jelentkezni nyelvtanfolyamra, a bevándorlóknak 2000 DKK-t kell letétbe helyezni. Minden elvégzett modul után visszakapod az összeget (ez például Randers kommune nyelvcentruma).

Dán nyelvtankönyvek, amiket érdemes használod: Aktivt Dansk, Intensivt Dansk

Online pedig itt tudsz tanulni.

Én magam ezeket az telefonos appokat ajánlom:
Tobo Danish (android link)
Mondly Danish (android linkapple link)
Learn Danish (android link)
Learn Danish Phrases (android linkapple link)
Lépések 50 nyelven (android link)
Danish 50 000 words (android link)

… és: Den Danske Ordbog – a szótár (letölthető androidra és applere is). Nem dán-magyar szótár, hanem egynyelvű, értelmező kéziszótár, de akár egy google fordítóval is használható. Benne vannak az igék, főnevek alakjai, szinonímák, stb.

Dánia lakáskeresés albérlet

Lakhatás, albérlet Dániában

 A letelepedési papírhoz szükség van bérleti szerződésre, tulajdoni lapra, vagy egy nyilatkozatra, miszerint valaki megosztja veled az otthonát (ha szintén bérleményben él, akkor ezt a tulajnak is jóvá kell hagynia).

 Lakásvásárlásban nincs tapasztalatunk, ebben még nincs elég információm (adók, díjak, ügyvéd, földhivatal stb.)

Bérleményeket online is lehet nézegetni, illetve kell is. Nézzetek ki több lakást, házat, sátrat, bunkert, aztán vegyétek fel a kapcsolatot a tulajjal vagy az ügyintézővel. Ha van lehetőség rá, akkor a kiutazáskorra (pofavizitre) kérjetek időpontot megnézni a lakást. Az is jó, ha van kontakt, aki megnézi, video chatben megmutatja. Mi is úgy vettük ki a mostani lakást, hogy barátnőm segített benne, ő nézte meg őket, és segített dönteni is. Maga a szerződés alírása online is megoldható, az előleget IBAN számra tudjátok otthonról is utalni.

Hasznos oldalak

-albérlethez

https://www.boligportal.dk/

https://www.lejebolig.dk/

-és lakásvásárláshoz

https://www.edc.dk/

https://danbolig.dk/

Albérlet háziállattal

Nagyon figyeljetek, állítsátok be a keresésnél, hogy háziállat vihető legyen, vagy kérdezzetek rá külön! Sok helyre nem vihető, vagy maximum egy állat vihető.

Mi kell a letelepedéshez Dániában?

Tájékoztató az Eu-szabályokról és a letelepedésről elérhető itt.

Ha megvan a döntés, felkészültetek a letelepedésre, akkor itt az idő minden papírt átnézni, mikor jár le. Legyen mindenkinek

– Útlevele
– Személyi igazolványa
Kék kártyája (EU-s egészségbiztostáshoz, amíg nincsenek meg az itteni papírjaitok)

Ezeknek az elintézése nekünk időponttal, 4 fővel, mindössze 24 perc volt a kormányablakban.

Ha megvan a lakás, már tudjátok, mikor jöttök ki, akkor lehet időpontot kérni a SIRI-be (ez a dán bevándorlási hivatal). 3 hónapig kvázi turistaként itt lehet bárki az országban, tehát 3 hónap alatt kell elintézni a papír ügyeket. Érdemes már előre, otthonról foglalni időpontot, hogy gyorsabban haladjatok. (Az otthoni kijelentkezésről később írok.)

Természetesen bejelentheted, lejelentheted, kijelentheted előre, hogy te ténylegdekomolyan külföldön fogsz élni, semmi akadálya, sőt!  Én ezt nem játszottam meg, mert ugye az ördög nem alszik. Így most van egy plusz körünk otthon (vagy a konzulátuson), de úgyis lagzi lesz a családban, haza kell majd mennünk. Ha tudom, hogy ilyen lazán megy minden, akkor még az útlevél készítése közben a kormányablakban leadom a papírokat.

Iratok és igazolások a dániai letelepedéshez

Ez a SIRI, vagyis a letelepedési hivatal oldala.

Érdemes az oldalt amúgy is nézegetni, ismerkedni vele, mi hogy működik. Mi Aarhusban voltunk. Az időpont előtt 25 perccel lehetett sorszámot húzni.

 • Előre kitöltött letelepedési kérvény mindenkinek
 • Anyakönyvi kivonatok felnőttnek (mi kértünk frisset ügyfélkapun keresztül, mert az eredeti nagyon más forma volt még), gyerekeknek, házassági anyakönyvi kivonat, természetesen az új formátum, amin angolul is rajta van minden (dánul nem kell)
 • Érvényes útlevél! Nem személyi, nem jogsi, csak útlevél. Nem járhat le 3 hónapon belül!
 • Bérleti szerződés, vagy nyilatkozat, amin igazolják, ha másnál laksz/laktok
 • A letelepedés módjáról a dokumentum. Vagyis tanulmányi jogviszony igazolás, munkaszerződés, banki igazolás a letelepedéshez szükséges összeg meglétéről, vagy családegyesítési nyomtatvány

Ha önfenntartóként telepedtek le, akkor egy bizonyos összegnek kell szerepelni a számládon/számlátokon. Az én információm az volt, hogy felnőttenként 105 ezer DKK, gyerekenként 35 ezer DKK. Ezt nem befizetni kell, hanem csak rajta kell lennie a számlán, elvileg később ellenőrizhetik, de ilyennel még senkinek sincs tapasztalata, úgyis mindenki munkavállaló lesz hamar. Pontos összeget nem találtam, csak ezt:

Mit takar a „szükséges anyagi források” fogalma, és hogyan igazolhatom, hogy fenn tudom tartani magam?

A diákoknak, illetve a gazdaságilag inaktív uniós polgároknak, amikor bejelentik tartózkodásukat, illetve tartózkodási kártyát igényelnek hozzátartozóik részére, igazolniuk kell (a diákoknak csak nyilatkozniuk kell arról), hogy rendelkeznek a „szükséges anyagi forrásokkal” maguk és hozzátartozóik megélhetésének biztosításához. A cél az, hogy ne jelentsenek majd terhet az új lakóhelyük szerinti ország szociális jóléti rendszere számára.

Az, hogy pontosan mekkora összeget kell “szükséges anyagi források” alatt érteni, nincs megszabva, a hatóságok ezt eseti alapon, az adott uniós polgár személyes helyzetét figyelembe véve döntik el. Mindenesetre Ön mindenképp teljesíti ezt a feltételt akkor, ha anyagi forrásai meghaladják azt a küszöbértéket, amely alatt a fogadó országban szociális jóléti ellátásért lehet folyamodni, vagy az országban hatályban lévő állami minimálnyugdíj összegét.

Az anyagi források meglétét bármely rendelkezésére álló okmánnyal – bankszámlakivonattal, nyugdíjszelvénnyel stb. – igazolni lehet. Senki nem kötelezhető arra, hogy akarata ellenére bankszámlakivonatot mutasson be igazolásként.”

Forrás: europa.eu

Személyesen mindenkinek meg kell jelenni. Gyerekek esetében ez kb annyi, hogy miután mindent leadtál, jól megnézik az útlevél fotóját, aztán az egyik szülővel mehet szépen játszani az emeletre, vagy ki az épület mellett lévő valamelyik játszótérre.

Az ideiglenes letelepedési engedélyt (állandó majd 5 év múlva kérvényezhető) körülbelül1 óra alatt kaptuk meg. Rajta van a CPR szám, és hogy TÁDÁMM… letelepedhetsz!

Lehetőség van rá, hogy csak egyikőtöknek kértek elsőre letelepedést, és később családegyesítéssel kéritek a család többi tajának. Ennek a folyamata is fent van a SIRI honlapján.

Ez után be kell menni a Borgersevice-be, ami amolyan kormányablak szerű szerv. Nekünk mázlink volt, 10-re volt időpontunk a Siribe, és az ügyintéző hölgy annyira kedves volt, hogy egy órával későbbre az ottani borgersevice-be kért nekünk időpontot sárga kártyát igényelni. Ez 3 méterrel van arrébb bent, az épületben. Megoldható úgy is, hogy kérsz időpontot te magad a borgerservice-be, mondjuk másnapra, oda, ahol élsz/élni fogsz. Nekünk ez Randers lett volna, kommunánként meg van határozva, hol lehet ügyet intézni. Itt Randersben egyébként kis várakozási idővel elég csak bemenni. A sárga kártya az egészségügyi kártya, illetve igazolványként funkciónál, tartalmazza a CPR számot, ami az itteni személyi szám, az orvosod nevét és címét (ezt a kérvénykor kell kiválasztani, gyakorlatilag családorvos), nevet, de nem fényképes (arra a magyar személyi, útlevél vagy a jogosítvány kell). A kártya körülbelül 2 hét múlva postán érkezik.

És mégegy utolsó út a borgerservice-be, ahol a felnőttek sárga kártyával és fényképes igazolvánnyal felszerelkezve bemennek megigényelni a NemID-t, vagy a MitID-t. Nekünk NemID kellett, azzal otthon is megkérheted a MitID-t. Elvileg most van az átállás a MitID-re, de döcög a dolog, nem tudom, mikor hol tart majd a rendszer. Jelenleg NemID-t adnak, és ahhoz egy noglekort nevű kis 3 lapos, kártya méretűre hajtogatható kódkártyát.

Az ügyfélkapuhoz hasonló rendszeren keresztül tudsz belépni mindenhova, ahol a NemID számra és a noglekortra lesz szükség. Ez utóbbit kapásból érdemes kiváltani az applikációval, ahol minden bejelentkezést jóvá hagyhatsz. Biztonságos, és egyszerűbb, mint állandóan a kódot keresgélni (de így is vigyázni kell a kis papírra, hátha kell, vagy valami gubanc van).

És ha mindez megvan: Gratulálok! Letelepedtél!

E-BOKS

 Automatikusan nyitnak neked egy eboksot, ahova a hivatalos értesítéseket fogod kapni, itt lehet elindítani rengeteg ügyintézést is. Ennek is van applikációja, nem bonyolult ez sem. (Érdekes módon az iskolai felvételt postán küldték ki.)

Kijelentkezés Magyarországról a költözés után

A dolog természetesen nem túl egyszerű. Felnőttként, ügyfélkapun keresztül pikk-pakk megvan. Csakhogy! Le kell adni 15 munkanapon belül a lakcímkártyádat, ugyanis letelepedéskor megadsz egy új címet. Külföldi cím esetében ennyi is kerül a kártyára (hogy külföldi cím). Amit természetesen egy magyar címre fognak postázni…

Magát a letelepedést 15 munkanapon belül kell bejelenteni. Gondoltam én, ez nem annyira bonyolult. Addig nyilván nem tudom megadni a külföldi lakcímemet (amit meg kell adni), amíg nem telepedtem le. Hiszen ha nem kapom meg valami elképzelhetetlen okból kifolyólag az engedélyt, akkormivan.

 Tehát ültem a gép előtt, lógtam a telefonon, és mire jutottam:

 Letelepedni felnőttként lehet kormányablakban (Magyarországon), ügyfélkapun keresztül, illetve Koppenhágában, a nagykövetségen https://koppenhaga.mfa.gov.hu/

Gyerek letelepedését kizárólag mind a két szülő jelenlétében, mint a két szülő hozzájárulásával lehet bejelenteni, és szigorúan személyesen kormányablakban, vagy a nagykövetségen formanyomtatvánnyal (benne lesz a papírgyűjtésben).

 Telefonon hívtam illetékeseket, magyarorszag.hu számát, és a következőre jutottam:

A letelepedést be kell jelenteni 15 napon belül, de nincs retorzió, ha nem történik meg, csak később. Az egyik szülő kijelentkezhet, de amíg a gyerek/ek nincsenek, addig az egyik szülő is várjon. Koppenhágába 2-3 hónapon belül nincs időpont, plusz innen vagy 400 km, tehát mi hazamegyünk (ugye lagzi) szeptemberben, és a gyerekeket, illetve az apjukat akkor kijelentjük, és leadjuk a lakcímkártyákat (ha megvannak).

Jelenleg azt csinálnám, hogy mikor lefutotta a bérleti szerződés online oda-vissza a köreit, akkor azzal a lakcímmel bejelenteném a letelepedést kiköltözés előtt, és kész.

Szülői bónusz:

Ha szülő vagy, akkor ugye a buli eleve bonyolultabb, de itt van még pár finomság:

Ki kell jelentkezni a gyerekdokitól és a védőnőtől. A mi esetünkben a doki cuki volt, nem kért semmit, sőt! Idő előtt beadta a 6 éves oltást, mert itt azt 5 évesen kapják, és ne az legyen az első élménye a gyereknek az itteni dokival (oltási rend a papírgyűjtésben)

A védőnő nálunk egy olyan doksit kért, ami a kerületi jegyzőnél volt elérhető. Gyakorlatilag naponta nyaggatott miatta, hiába mondtam, hogy még nincs meg itt a gyerekek papírja, majd akkor jelentkezem és megkapja. Azóta el is tűnt…

Be kell jelenteni az OH oldalán, hogy a gyerek melyik intézménybe fog itt járni (a beiratkozásról is mindjárt írok), hogy letelepedett, mivel otthon 3 éves kortól kötelező az intézménylátogatás.

Az államkincstárnál is le kell mondani a családi pótlékot (ezt a doksit kell használnod) és itt találod a területileg illetékes kormányhivatal email-jét.

Én rápróbáltam az első doksira, majd pontostok, ha van eredmény ez ügyben

A családi pótlék lemondására azért van szükség, mert elvileg csak egy EU-s államban kaphatsz gyermektámogatást. Kapkodni nem kell vele, ismerek olyat, aki kapja mind a kettőt, de egy esetleges ellenőrzésnél szarul esne visszafizetni. Egyébként EU-s jogszabály, hogy a magasabb összeget kell kapnod.

Ha már itt vagyunk, akkor kölökpénz, alias børnepenge:

Mennyi az annyi?

Mennyit kaphat gyermekkedvezmény:A teljes összeg (2022)Az összeg fele (2022)  
0-2 év4653 DKK per negyed2327 DKK per negyedév *
3-6 év3681 DKK per negyed1841 DKK per negyedév *
7-14 év2898 DKK per negyed1449 DKK per negyed

Ki és mennyit kap ebből?

Ahhoz, hogy gyermek- és ifjúsági támogatásra, valamint gyermek utáni pótlékra jogosult legyen, az elmúlt 10 éven belül bizonyos ideig Dániában, Grönlandon vagy a Feröer-szigeteken élt vagy dolgozott. Ezt kereseti elvnek nevezik. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan megszerzi az ellátáshoz való jogot.

A teljes családi ellátásra való jogosultsághoz az elmúlt 10 évben összesen 6 évet kell élnie vagy dolgoznia Dániában, Grönlandon vagy a Feröer-szigeteken.

Ha 2018. január 1. előtt részesültél dán családi ellátásban, és továbbra is jogosult vagy rá, akkor ehelyett a 2 éves felhalmozási elv vonatkozik rád. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 10 éven belül legalább 2 évig Dániában kellett élned vagy dolgoznod.

Az alábbiakban áttekintést láthat arról, hogy mennyit kaphat attól függően, hogy mennyi ideig él vagy dolgozik Dániában, Grönlandon vagy a Feröer-szigeteken.

Az Ön Dániában élt vagy dolgozott teljes időtartama (az elmúlt 10 évben)Annyit kaphat a szolgáltatástól
6 hónap8,3 százalék
1 év16,7 százalék.
1,5 év25 százalék
2 év33,3 százalék
2,5 év41,7 százalék.
3 év50 százalék
3,5 év58,3 százalék
4 év66,7 százalék.
4,5 év75 százalék
5 év83,3 százalék
5,5 év91,7 százalék.
6 év100 százalék

Vedd figyelembe, hogy olyan időszakok is beszámíthatnak, amelyek során más EU- vagy EGT-országokban vagy Svájcban szereztél családi ellátásokra való jogosultságot.

Ez az utolsó bejegyzés az, amin most dolgozom, mert nem egyszerű történet. Ha van fejlemény, frissítem a doksit és írok az érintetteknek. Egyelőre annyi infóm van, hogy járható út, van benne ráció, hogy kibulizzuk a 100%-ot, de a magyar fél finoman szólva nem kapkod megadni a dán félnek az ehhez szükséges adatokat… khm.

Ezzel kapcsolatban minden megtalálható ide kattintva (gugli értelmezhetően lefordítja).

Ha már gyerekek, akkor…

Óvoda és iskola Dániában

Ezen az oldalon keresztül lehet a beiratkozást bonyolítani mindenhova. Lehet válogatni az intézmények között, a lényeg a sorrend, ugyanis ha az első helyre felveszik a gyermeket, akkor oda fog járni.

Iskola gyerek dánia

 A bölcsi és az óvoda fizetős, iskolában az SFO, ami gyakorlatilag egy napközi. Iskolai SFO Lucának (8 éves, 1. osztály) 1056 DKK/hó, Andrisnak (5 éves, 0. osztály) 1967 DKK/hó, nála az áll, hogy az iskolai szabadidős tevékenységek függvényében, de ezt még nem tapasztaltuk ki. Július ingyenes. Ezekre a díjakra lehet kérni támogatást jövedelem alapján. Ez a támogatás nem tolja ki az állandó letelepedési engedély, vagy az állampolgársági kérvény beadásának időpontját. Pontos összeget később tudok mondani, még lesz egy fogadó óránk az iskolában.

Betöltött 5 éves kor után csak iskolába engedi beiratni a gyereket a rendszer. Lehet, hogy el lehet intézni az ovit egy ilyen korú gyereknél, nyelvi akadályra hivatkozva, mi nem próbáltuk meg. A nagycsoportos gyerekek az első félévben ovisok, a második félévtől a nappali SFO osztályba kerülnek.

Az első évfolyam a 0.. Jellemzően a készség/képesség fejlesztésen van ekkor a hangsúly, a biztos számlálás (nem számolás), betűk megismerése (nagy és kis nyomtatott betűkkel, folyóírás nincs). A magyarhoz képest egy türelmes, gyerekközpontú oktatás zajlik. 0. osztályban 20 fővel indulnak, nem igen engedik a magasabb létszámot. Felsőbb évfolyamokban lesznek többen is.

 Az iskolai/óvodai/bölcsődei megbeszélésekre az első 2 évben biztos, de ha minden igaz ennél több ideig lehet kérni tolmácsot. Az intézménnyel fel kell venni a kapcsolatot, és jelezni kell, hogy szeretnél tolmácson keresztül kommunikálni. Az intézmények szerződésben állnak tolmács cégekkel, és ők hívnak ki valakit, vagy kihangosított telefonon keresztül segíti a szülőket és a pedagógusokat. Ez a szülőknek nem kerül semmibe. Érdemes azonban a kérdéseket, információkat alaposan végig gondolni vagy feljegyzetelni, hogy gördülékenyebb legyen a kommunikáció.

 Amennyiben “izgalmasabb” a gyerek, akkoris nyitottak, segítőkészek (sni, spd, bn, bármi)

Az intézmények 2-3 hétre zárnak be nyáron cakk-pakk, de az oktatás, a szorgalmi időszak hamarabb véget ér, természetesen.

A bevándorló gyerekeknek külön kiscsoportos, vagy ha csak egy gyereknek kell, akkor egyéni dán nyelvoktatás zajlik az iskolákban

A gyermekvédelem betonkemény Dániában. Sem fizikailag, sem verbálisan nem lehet a gyereket bántalmazni. Ha valamely nevelő vagy pedagógus fejében felmerül a bántalmazás, értesíti az illetékes gyermekvédelmi szakembert, és kivizsgálják az esetet. Beszélnek a szülővel, környezettanulmányt készítenek, szakember beszél a gyerekkel is.

Olyannyira komolyan veszik ezt, hogy a családorvos sem adja be a nem kötelező oltásokat, amennyiben nem feltétlenül szükséges és a gyereket ehhez le kell fogni.

A gyermekfogászat is arra épül, hogy a gyerekben bizalmat próbálnak kiépíteni, nem erőltetnek, nincs lidokainos szuri és társai, az „anyuka fogja meg a fejét amíg beadom/lecsiszolom/megfúrom egy cseppet” teljesen elképzelhetetlen.

Nyilván nem tudom, mi folyik a négy fal között, egyelőre közösségbe sem járnak a gyerekeim, de ha úgy is fest, átestek a ló túlsó oldalára, akkor gondoljuk végig, hogy onnan könnyebb középre majd visszabillenni.

Bankszámlanyitás Dániában

Amikor megvan minden papír, akkor érdemes nekikezdeni a bankszámlaigénylésnek. Nem utalnak magyar számlára, nem szeretik a nemzetközi számlákat sem (wise, revolut), se fizu, se családtámogatás, se semmilyen szinten

A legtöbb banknál lehet nyitni számlát online is. Maga a számlanyitási folyamat hosszú, ezt tapasztalják olyanok is, akik régebb óta itt vannak.

Nemkonto bankszámla kell (ez a neve)! Ez az, ami átfut a SKAT-on, a dán adóhivatalon. Ezen keresztül állapítják meg az adózásodat vagy a hitelfelvételi kérelmet (5 évig nincs hitel!!!) Sima bankszámlát nehezebb nemkontová tenni, ezért érdemes erre figyelni. Másik számlát pl még otthoni megtakarításnak már simán nyithatsz, de evvel is mostanában lesz tapasztalatunk, akkor tudok róla többet írni.

Fontos információk: https://www.nemkonto.dk/

Számos bankot lehet választani (NORDEA, Danske Bank, SYD Bank, JYSKE bank stb), mi a Danske Banknál próbálkoztunk. Köszönték az igénylést, 30 munkanapon belül reagálnak, küldenek egy szerződést, amit vissza kell küldeni, és utána postázzák, a bankkártyát. Ez csak az adózás miatt érdekes, ugyanis.

Adózás Dániában

Dániában progresszív adózás van. Jövedelem alapján alapítják meg, amit a nemkonto bankszámládon keresztül lát a SKAT. (a skat egyébként zsákmányt jelent dánul 😀 )

Az első havi fizetés 55%-os adósávba esik automatikusan, utána viszont lejjebb viszik (kivéve ha olyan jól keresel, de akkor hívj meg egy fagyira).

Namost a bank lassú, egyszerre akár több havi fizut is kaphatsz egyszerre, azt látja a SKAT, hogy te nagyon jól keresel, és akkor bizony neki kell ülni a munkáltatóval és tisztázni a helyzetet. Mindenki segítőkész, nem akarnak megrövidíteni. Bármennyit is fizettél be, ha magasabb adót vontak, azt a következő év tavaszán az adóbevallásban tisztességesen vissza is utalják.

Ha sokat autózol, akkor a benzinköltség egy részét is vissza lehet igényelni (nincs csalás, mert látják, ha alig tankolsz, de beírsz egy napi 50 km-es ingázást).

A SKAT oldala – itt minden le van írva, mindennek utána tudtok nézni! Itt mindent megtalálsz adózásról, kocsi importálásról, vámról, lakásvételről stb. Nem vagyunk még itt olyan régóta, nem fogom olyan jól elmondani/leírni, mint maga az adóhatóság.

 Az adókártya a hovedkort, mellékkártya a bikort. Ezek digitálisak, a Tastselvben találod majd meg őket

Egy bizonyos összegig használható frikort, ameddig csak járulékot fizetsz. Amint átléped azt az összeget, a főkártya lép életbe. (42 000 DKK éves fizetésig, ha minden igaz, de ez inkább a diákmunkákra vonatkozik)

Hovedkort a főkártya, ide kapod a fizetésedet. Bicortra akkor van szükség, ha több helyről kapod a fizetésedet (pl kapsz SU-t, ösztöndíjat). A bicortra érkező jövedelem nem adózik. A kártyákról IDE kattintva találsz bővebb információt!

Jogosítvány és autóvezetés Dániában

Simán vezethetsz magyar jogsival. Elvileg, ha 90 napnál tovább akarsz itt vezetni, akkor be kell menni a borgerservicebe, és ott (legutóbb) 280 DKK fejében kapsz dán jogsit.

Ha már lejárt a jogsid, akkor a háziorvosoddal kell konzultálnod, az orvosi alkalmassági díja 500 DKK körül van.

Kocsit simán vehetsz, ha van rá pénzed és megvannak a dán papírjaid.

Saját kocsit kihozni költséges és macerás. Véleményem szerint akkor éri meg, ha jó befektetés is (jó állapotú, fiatal, keveset futott, stb), amit esetleg később eladva jó összeghez jutsz. A kocsibehozatal folyamatát itt találod:

Háziállat tartása Dániában

Csak chippelt, oltott jószág hozható be, saját útlevelével (lehetőleg ivartalanítsd még otthon, mert az itt bizony nem lesz olcsó). A kihozatal előtti 48 órán belül el kell vinni az állatorvoshoz, aki bead neki egy féreghajtót és ezt beírja az útlevelébe. Oltási könyv nem elég (később kellhet az állatorvosnál).

Szállítás: van drága, nagyon drága és mégdrágább megoldás. A különböző repülőtársaságoknál meg van szabva, melyik fajtából egyszerre hány állat vihető a fedélzeten. Fapadosok nem szállítanak állatot, a többi meg eleve nem olcsó. Raktérben is lehet szállítani, ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, csak a rémtörténetek.

Vannak állatszállításra specializálódott cégek. Akiket én hívtam, azok pont nem szállítottak Dániába, de olyan 600 Euro körül volt (februárban) az áruk, macskánként. Saját kocsival is ki lehet őket hozni. Zoli, a férjem, a 3 macskával utazott, semmi gond nem volt, egyszerre letolták a 16 órát. Nem kaptak semmi nyugtatót előtte.

Nem tudom, Dániában mennyi házikedvenc van, de a tartásuk elég kulturált módon zajlik. Nincsenek kóbor állatok, nincs kerítésnek rontó nagytestű a séták során. Eleve nincs kerítés, vagy nem teljes (kocsibeállót nem nyitogatják, szimplán nincs), sok helyen csak sövény van. A kutyát nem hagyhatod egyedül éjszakára a kertben, nem zeng a környák reggel fél 6-kor a kutyaugatástól. A macskák bentiek. Eddig összesen kettő darab macskát láttam csak úgy grasszálni az utcán – pórázon annál többet. Ehhez kell igazodni. Ez is Randers és környékén szerzett tapasztalat!

Lehetőségek a segélyre

Semmilyen segélyt nem vettünk még igénybe, így erről sokat nem tudok. Ami fontos: majdnem minden dán szakszervezeti tag. Érdemes ezeket a leendő munkátoknak megfelelően nézegetni. Munkanélküli segélyre akkor vagy jogosult bevándorlóként, ha egy évig (52 hétig) kell fizetni az A-Kasse-t (egyfajta biztosítás). Ennek összege a fizetésed függvényében kerül kiszámításra. Minden biztosításnál érdemes megnézni, melyik szakszervezetnek milyen kedvezményeket adnak.

A dánok nagyon segítőkészek, támogatnak mindenben, de az a legfőbb elv, hogy mindenki legyen részese a munka világának (magyarul azt nem szeretik, ha apu dolgozik, anyu meg évekig segélyt igényel akármilyen címen).

Munkavállalás Dániában

munka dánia munkavállalás

Érdemes munkát keresni már kiköltözés előtt. Ha találsz, akkor bingo! Ha nem találsz, de van tartalékod, akkor érdemes bemenni a borgerservice-k melletti jobcenterbe. Innen küldenek nyelviskolába, ha kell, munkát, átképzést ajánlanak. Egyiket sem kötelező elfogadni.

Munkakereséshez oldalak pl:

https://www.jobindex.dk/

https://jobdanmark.dk/

https://www.workindenmark.dk/

https://dk.indeed.com/

Egészségügy Dániában

A letelepedéssel jogosult vagy az alap egészségügyi ellátásra, amibe a fogászat nem tartozik bele. Gyerekeknek 18 éves korig ingyenes. A sárga kártya kiváltásakor választasz családorvost, aki mindannyiótokat ellát, beoltja a gyereket a kötelező oltásokkal, leveszi a méhnyakrákszűréshez a mintát stb.

Amennyiben baj van, de bizonytalan vagy, érdemes előbb telefonálni, és elirányítanak orvos és kórház között. A fogászati ellátás drága, nem fedezi a teljes költséget az állami egészségbiztodítás, érdemes egészségbiztosítást kötni, ami fedezi legalább egy részét, vagy bizonyos ellátásokat teljes egészében. A déniai egészségügyi ellátásról részletesebben IDE KATTINTVA tudsz tájékozódni.

Árak Dániában

A szolgáltatások drágábbak, mint Magyarországon. Ez minket relatív kevéssé érint, mert nem járunk fodrászhoz, kozmetikushoz, műkörmöshöz stb. Az állatorvosi díjakat meg lehet nézni a különböző oldalakon. A háziállatokra is lehet biztosítást kötni, ami után sok kezelés ingyenes, vagy csak egy bizonyos részt kell kifizetni alkalmanként.

Ételek: rendelni nem szoktunk, azokról nincs információm. A boltok honlapján fent vannak az árak, érdemes őket nézegetni. Nyilván drágább, mint Magyarországon, de a minőségük nagyon jó. A csirkemell dobozán rajta van, mennyi vizet tartalmazhat, így nem ugrik össze a felére sütés közben. Nagyon nagy a hangsúly a hazai gazdaságon, rengeteg termék dán, és kiváló minőségű

Néhány oldal összehasonlítani, tájékozódni:

https://www.lidl.dk/

https://www.aldi.dk/

https://www.bilka.dk/

https://www.netto.dk/

https://www.ikea.com/dk/da/

https://jysk.dk/

-Ha hazai ízekre vágysz, akkor vagy el tudsz látogatni az Eurodeli-be (Aarhus és Odense), vagy tudsz rendelni a swehun.com-on.

Jó olvasgatást, készülődést! Bogi 😊

Ismersz olyat, akinek segítene ez a cikk? Oszd meg vele most!

Scroll to Top