Mit gondolsz, mi Magyarország jövője?

Magyarország olyan, mint a kisgyerek, akinek mondogatják, hogy ne játsszon a tűzzel, de nem hallgat senkire, ezért megégeti magát, aztán még mielőtt bárkiből kibukhatna, hogy “látod, megmondtam” , dühösen elkezdi kiabálni, hogy “nem fájt, nem fájt, köszönöm a lekvárt”.

Az elmúlt egy évben a legjobb magyar állampapír 8.58%-ot hozott.

Ha nem bíztál a magyar államban és USA dollárt vettél a forintodból, az 27.04%-ot. (Az euro 13.27%-ot, a svájci frank 21.9%-ot.)

Vajon milyen jövője van egy országnak, aminek a devizáját jobban megéri shortolni, mint kölcsönadni az államnak?

A diktatúra definíció szerint nem hatékony. Ha nem az csinálja, aki a legjobban ért hozzá, hanem aki a leghűségesebb, az szükségszerűen összeomláshoz vezet hosszú távon. A kontraszelekció a jövő gyilkosa.

A NER gyakorlatilag arról szól, hogyan tud a tehetségtelen a többi tehetségtelennel összekapaszkodva magasabbra jutni, mint valaha szabad lett volna neki. És mivel a tehetségtelen, de hűséges így olyan pozícióba kerül, amiről normálisan csak álmodhatott volna, hűséges lesz a végsőkig.

Ha olyan ember lehet vezető, aki alkalmazottnak is kevés lenne, ragaszkodni fog a kinevezőjéhez, hogy ne kerüljön újra a hierarchia aljára.

Csak ezzel párhuzamosan a valamire való azt éli meg, hogy nem jut lehetőséghez, sőt, még csesztetik is, amiért jobb, vagy mert igazat mer mondani. Szóval a valamire való egy idő után elhallgat, elmegy külföldre, beleöregszik és/vagy tönkremegy.

A folyamat lassú, mert sokan a saját becsületük kérdésének tartják mindenek ellenére is kitartani. Orvosok, tanárok, nővérek, vállalkozók, akik nem a jövőt nézik, hanem azt, hogy valakinek el kell végeznie a feladatot.

De hosszú távon ők is kikopnak, mert a selejt uralmára és a lelkiismeretesek önfeláldozására épülő rendszer nem fenntartható.

Ahogyan a hazudozásra épülő rendszer sem.

Egy éve arról beszéltem, hogy az Orbán kormány demokratikus úton nem leváltható. Kaptam is érte hideget-meleget a csodában hinni akaróktól.

Valaki azt írta nemrég, hogy “prófétai írás” volt. Pedig csak egyszerűen tovább húztam a vonalat a grafikonon, kimondtam a nyilvánvalót.

Most nem mondom ki, csak neked javaslom, hogy húzd tovább a vonalat. Szerinted, ha így megy tovább, 1-2-5 év múlva mi lesz Magyarország jövője?

Milyen lesz Magyarországon élni, milyen lesz az ország nemzetközi megítélése, mennyit fog érni a forint, mennyibe fog kerülni az élet és mire lesz otthon lehetősége valakinek, akinek nem tetszik a rendszer?

Nem mondom. Kérdezem.

(A képen: Orbán bejelenti az illiberális demokráciát és Törökországot, Kínát, Indiát és Oroszországot teszi meg követendő példának 2014-ben Tusványoson.)

Ismersz olyat, akinek segítene ez a cikk? Oszd meg vele most!

Scroll to Top