Lakáskeresés Angliában és az Egyesült Királyságban

Lakáskeresés Anglia

Angliában albérletet találni pokol. Nem csak az árak zavarbaejtően magasak, de a piac is elképesztő sebességgel pörög, a hirdetésre, amit reggel feltesznek, délutánra akár több százan (!) válaszolnak – és rengeteg csaló utazik a kauciódra is.

Ilyen környezetben borzasztóan fontos, hogy tudatosan igyekezz magadnak élhető és inspiráló otthont találni és teremteni, hogy az első éved jól sikerülhessen. Főleg, mert a lakás kulcskérdés – azt mondják, akinek az első éve jó egy országban vagy egy városban, az nagyságrendekkel nagyobb eséllyel fog ott megragadni, aki viszont az első évében csak küzd és rosszul érzi magát, elég valószínű, hogy továbbáll majd.

Az alábbiakban leírom, mire figyelj, milyen oldalakat használj, hol keress és hogyan kerüld el a csalókat, hogy több esélyed legyen megugrani ezt a lécet.

A feladat nehéz, de ne félj, azért megoldható! A cikkben az alábbiakról lesz szó:

 1. Hova költözz az Egyesült Királyságban?
 2. Ugyanaz a város – mégis különböző tapasztalatok
 3. Hogyan keress lakást Angliában?
  1. Rightmove – a legrégibb és a legnagyobb, de kicsit nehézkes
  2. Zoopla – a kedvenc
  3. Openrent – közvetlenül a bérbeadótól
  4. OnTheMarket – a legkisebb nagy
  5. SpareRoom – ha szűk a költségvetés
  6. Gumtree – a veszélyes
  7. “Magyar házak” – egyszerűnek tűnik, de nem mindig az
  8. Facebook-csoportok – ahol aranyat lehet találni
 4. Miért jók az ingatlanügynökségek?
  1. Lakásbérlés ingatlanügynökségen keresztül
  2. Lakásbérlés közvetlenül a tulajdonostól
 5. Mire figyeljek a lakásbérleti szerződés megkötésekor?
 6. A rettegett credit check
 7. Összefoglalás

Hova költözz az Egyesült Királyságban?

Az első 1-2 évben – a tőkédtől és a munkalehetőségeidtől függően – megeshet, hogy egy vagy akár két kategóriával is rosszabb körülmények között fogsz lakni, mint otthon. Ez rosszul hangzik, de gondolj bele, mennyi előnyt tartogat a költözés hosszabb távon!

lakás albérlet anglia
A Zoopla hőtérképe hatalmas segítség lehet a számodra, hogy átlásd, melyik környéken milyen lakásárakkal kell számolnod.

Aki eddig a belvárosban bérelt lakást, lehet, hogy most a külvárosban fog,
aki eddig lakást bérelt, most egy darabig lehet, hogy szobát fog,
aki eddig szobát bérelt, lehet, hogy össze fog költözni másokkal, vagy sokkal messzebbről fog bejárni és így tovább.

Egy ugyanolyan kategóriájú lakás Londonban több, mint háromszor annyiba kerül, mint Budapesten az Expatistan számai szerint.

Ez persze a lakáskeresők számának függvényében nagyban változik, vidéki kisvárosokban például sokkal jobb a helyzet., a különbség akár kétszeres is lehet. Érdemes végiggondolnod, hogy milyen szempontok vezérelnek a költözésben.

Ha a legjobb iskolát szeretnéd a gyerekeidnek, nem biztos, hogy a legdrágább városba kell költöznöd.

Ha bírod a rosszabb időjárást és tudsz jó munkát találni, Skócia sokkal megközelíthetőbb lehet a számodra.

Ha pusztán anyagi érdekek vezérelnek, lehet, hogy London helyett mondjuk Manchester vagy Birmingham is megoldás lenne a számodra, ahol fejlett ipar van, de jóval kevesebbet kell a megélhetésre költened.

A megélhetés költségeit viszonylag jól tudod összehasonlítani az Expatistan oldalán, illetve a Numbeo portálon, ahol helyi lakosok töltik fel az összehasonlítás alapjául szolgáló számokat.

Nottingham kétségkívül kevesebbet kínál, mint London, de akár szinte magyar árakon is találhatsz lakásokat.

Ugyanaz a város – mégis különböző tapasztalatok

Meg kell értened, hogy egy város minden kerületében más-más arcát mutatja. Ahogyan Budapesten sem mindegy, hogy a Rózsadombon vagy Kőbányán laksz, úgy mondjuk London, Liverpool vagy Bristol sem írható le egységesen.

Minél nagyobb egy város – és London 10 millió lakót számlál! -, annál nagyobbak lesznek ezek a különbségek. Éppen ezért fontos lehet, hogy tájékozódj, az a környék, amerre lakást kivenni készülsz, milyen mutatókkal rendelkezik.

Szerencsére Nagy-Britannia demográfiájáról fantasztikusan részletes információ érhető el az interneten mind a kormány oldalán, mint független szájtokon.

Ugyanígy tudsz tájékozódni nyilvános adatbázisokból például az iskolákat illetően is. Ezen a linken például több független iskolai felmérés eredményeit is megtalálod, ez az oldal szintén az iskolaválasztásban segít, itt pedig a kormányzat oldala, ahol a hivatalos ranglistákat böngészheted.

Az “Otthon külföldön” kurzusom lakhatásról szóló része

Tipp:

Ha gazdagabb környékeket keresel, nézd meg, milyen boltok vannak a környéken. Például a Waitrose üzletlánc – mivel drágább a hagyományos üzleteknél – csak az előkelőbb kerületekbe telepít boltokat. (Itt tudsz rákeresni az üzleteikre a cég hivatalos oldalán.)

Lakáskeresés Anglia – hogyan kezdj neki?

Ahogy a bevezetőben is említettem: készülj nehéz, embert próbáló feladatra. A lakáspiac elképesztő sebességgel pörög, egyetlen nap alatt elkel a legtöbb minőségi lakás. Ha valami megtetszik reagálj gyorsan, amint lehet, nézd is meg és foglalózd is le a lakást, nem lesz időd sokat gondolkozni.

Ha már van egy támaszpontod, a következő keresést a következő költözéskor sokkal nyugodtabb körülmények között tudod majd megtenni. Az első időkben pedig érdemes szállodában vagy az airbnb-n foglalnod szállást. Erre az időszakra anyagilag is különíts el pénzt: hetekbe fog kerülni, amíg megtalálod “az igazit”, amíg az ideiglenes szállásodon kell majd maradnod!

Párok esetén érdemes lehet szétválnotok, így csökkentve a költségeket. Egyikőtök jöjjön előre és intézze el a lakáskeresést, hogy utána együtt tudjatok majd örülni neki.

Az alábbi oldalakat ajánlom a keresésre.

Rightmove – a legrégibb és a legnagyobb, de kicsit nehézkes

Anglia Egyesült Királyság lakás albérlet

Az Egyesült Királyság jelenlegi legnagyobb lakáskereső oldala, amely 2020 óta létezik. A legtöbben ide töltik fel a hirdetéseiket. Maga az oldal kicsit avittas, mobil applikáció nem készült hozzá, de mindenképpen érdemes a keresést itt kezdeni.

Tovább a Rightmove oldalára: https://www.rightmove.co.uk/

Zoopla – a kedvenc

London Bristol Manchester lakás albérlet

A Zoopla egy viszonylag új ingatlankereső oldal, amely számos kényelmi funkcióval is szolgál. Például mutatja a várható rezsiköltséget, van hozzá telefonra letölthető alkalmazás és remek hőtérképet is találsz az oldalukon.

Tovább a Zooplára: https://www.zoopla.co.uk/

Openrent – közvetlenül a bérbeadótól

Albérlet Anglia Egyesült Királyság

Az OpenRent különlegessége, hogy maguk a főbérlők teszik fel ide a kiadó lakásaikat, így ha velük állapodsz meg, nem kell kifizetned az ingatlanügynökségek időnként kifejezetten borsos díjait. A saját tapasztalatom szerint viszont a főbérlők gyakran vágyvezérelten határozzák meg a saját ingatlanuk értékét, így itt akár irreálisan magas árakkal is találkozhatsz – nem beszélve annak a biztonságnak a hiányáról, amit egy közbülső ingatlanügynökség jelenthet.

Ezektől függetlenül az OpenRent egy hasznos oldal lehet, mindenképpen érdemes itt is keresgélned.

Tovább az OpenRent oldalára: https://www.openrent.co.uk/

OnTheMarket – a legkisebb nagy

Egyesült Királyság lakás albérlet

Az OnTheMarket egy viszonylag friss, de dinamikusan fejlődő oldal, 2015 óta létezik csak. A nagy oldalak közül ez a legkisebb, ennek megfelelően talán a kínálata sem a legszélesebb, de miért is zárnánk ki bármilyen lehetőséget?

Tovább az OnTheMarket oldalára: https://www.onthemarket.com/

SpareRoom – ha szűk a költségvetés

kiadó szoba anglia

Ha nincsen pénzed egy teljes lakást kibérelni – amin a világon semmi szégyellnivaló nincsen -, érdemes lehet az erre specializálódott keresp, a SpareRoom oldalát is böngészned. Ők kifejezetten a lakótárskereső oldalként hirdetik magukat és a cikk írásának pillanatában közel 100 ezer kiadó szobájuk volt a rendszerben.

Itt tudsz tovább menni a SpareRoom oldalára: https://www.spareroom.co.uk/

Gumtree – a veszélyes

olcsó szállás albérlet Anglia

A Gumtree a világ egyik legnagyobb apróhirdető oldala. A lakásod berendezéséhez elengedhetetlen lesz, és fantasztikus ajánlatokat találhatsz rajta használt mosógéptől a kerékpáron át a karnisig.

Sokan hirdetnek rajta lakásokat is, de jó, ha odafigyelsz: a Gumtreen rengeteg a csaló, aki pontosan a rendszer ellenőrizetlenségéből adódóan homályos körülmények között adnak ki lakásokat, akár jogtalanul is. Persze ez nem mindig és mindenkire igaz – de légy körültekintő!

Tovább a Gumtree oldalára: https://www.gumtree.com/flats-houses

“Magyar házak” – egyszerűnek tűnik, de nem mindig az

Magyar főbérlőtől házat kivenni egyszerű és kényelmes megoldásnak tűnik – de számtalan rémtörténet kering becsapásokról, átverésekről, maffiáról ezekkel kapcsolatban, azaz pont olyan dolgok, amiket szeretnél a hátad mögött hagyni.

Természetesen ez nem mindenhol és mindenkire igaz, de érdemes a magyar lakáskiadók felé is fokozott elővigyázatossággal fordulnod, és semmiképpen se hagyd magad kellemetlen helyzetbe hozni!

Facebook-csoportok – ahol aranyat lehet találni

Számtalan kisebb-nagyobb lakáskereső csoport van a Facebookon, ahová főbérlők vagy szobatársat keresők teszik ki a hirdetéseiket. Érdemes ezekre rákeresni és regisztrálni párba. Sok esetben a szakmádhoz kapcsolódó csoportok is segítséget jelenthetnek, például egy művész szívesebben vesz művész lakótársat maga mellé.

Vigyázat, csalók!

Ha valami gyanús, ne menj bele! Angliában nem nagyon lehet áron alul kifogni lakásokat a hatalmas piac miatt. Itt legtöbbször amennyibe kerül valami, annyit is ér. Ha valaki feltünően jó áron hirdet egy lakást, kezdhetsz gyanakodni. Ha nem szeretne veled találkozni, és előre pénzt kér a lakás megtekintéséért vagy kaucióként, húzd be a kéziféket! Sose adj ki pénzt a kezedből csak akkor, ha a partner leinformálható, ha van biztosítékod arra, hogy jogosan jár el és biztos vagy benne, hogy tiszta az üzlet. Sokkal nagyobb a piac, több pénz is forog rajta, több a csaló, mint amihez otthon hozzászokhattál!

Miért jók az ingatlanügynökségek?

Magyarországon a lakásbérlést viszonylag ritkán intézzük ingatlanügynökségen keresztül – ez az Egyesült Királyságban pont fordítva van. Mind a közvetlen bérlésnek, mint az ingatlanügynökség megkeresésének vannak előnyei és hátrányai, amiket az alábbiakban foglalok ösze.

Lakásbérlés ingatlanügynökségen keresztül

Túlzás nélkül ezrével találsz ingatlanügynökséget az Egyesült Királyságban az egyszemélyestől az óriásig. Érdemes lehet a nevükre rákeresni és beleolvasni a korábbi ügyfeleik véleményeibe az interneten.

ELŐNYÖK

 • Segítenek lakást találni: a nagyobb ügynökségek óriási kínálattal rendelkeznek, és a legjobb lakásokat gyakran a meglévő ügyfeleknek ajánlják ki még mielőtt feltöltenék őket az internetre. Így te is jobb ajánlatok közül választhatsz.
 • Biztonságos: az ingatlanügynökség mindent a jog szerint fog tenni, ők egy szolgáltatást nyújtanak, nem valószínű, hogy megpróbálnának becsapni
 • Karbantartják a lakást: az ingatlanügynökségek általában saját, leszerződött szerelőkkel rendelkeznek, akik elvégzik a szerződésben foglalt karbantartásokat
 • Mindig elérhetőek: nyitvatartási időn belül mindig lesz, aki felvegye a telefont – a nagyobb ügynökségek esetén legalábbis biztosan.

HÁTRÁNYOK

 • Drágábbak: a szolgáltatásért fizetni kell, amit szerződéskötési és szerződésújítási díjként illetve sokféle illetékként szednek össze.
 • Idegesítőek: az ingatlanügynökök elképesztően nyomulósak tudnak lenni a keresés folyamán. Nem csoda, hiszen ők a sikeres üzletekből kapnak jutalékot.
 • Bonyolultabb: az ingatlanügynökség sokkal kevésbé rugalmas, mint egy főbérlő, aki egyszemélyben dönt a saját ingatlanáról. Akármilyen kérdésben szeretnél módosítást, azt engedélyeztetniük kell a főbérlővel és alapvetően nem áll érdekükben, hogy kedvezményeket tegyenek.
 • Credit check

Néhány a legnagyobb ingatlanügynökségek közül:

Lakásbérlés közvetlenül a tulajdonostól

Magyarországon legtöbbször magával a főbérlővel, a tulajdonossal szoktuk tartani a kapcsolatot – Angliában, ahol egy tulajdonosnak gyakran több (akár több tíz vagy száz!) ingatlana van, ez máshogy működik.

ELŐNYÖK

 • Olcsóbb: ha kikerülnek a közvetítő költségei, az természetesen csökkentheti az lakásbérlet árát, nem lesznek a szerződéskötéskor megfizetendő költségek. Viszont sokszor a tulajdonosok túlértékelik a saját ingatlanukat, így ez a pont nem mindig és minden esetre igaz.
 • Személyesebb kapcsolat: ha sikerül egy jó főbérlőt “kifogni”, annak számtalan egyéb előnye is lehet. Ő ismeri a házat, a környéket, mindent, amiben tanácsra lehet szükséged. Ha szerencséd van, egy jó főbérlő sok hasznos segítséggel láthat el.
 • Rugalmasabb szerződés: nem biztos, de lehet, hogy meg tudod a főbérlőt győzni bizonyos kérdésekről (állattartás, kisebb átalakítások stb.), főleg, ha évek alatt már sikerült bizalmat és jó viszonyt kiépítenetek. Ez esetben lehet, hogy olyan jogosultságokat vagy kedvezményeket kaphatsz, amit egy ügynökség nem adna meg.
 • Nem mindig kell credit check

HÁTRÁNYOK

 • Kevésbé biztonságos: amíg egy ingatlanügynökség a hírnevére alapozza az üzletét, addig egy főbérlő számára sokkal kevésbé jelent veszélyt, ha tisztességtelen. Az ingatlanügynökségek például letéti számlán szokták tartani a kauciót, ahol véd téged a deposit protection, azaz a kaució védelmi rendszer. Ez elvileg minden bérbeadó számára kötelező lenne, de e sorok írója például olyan lakásban él jelenleg, amelynek a főbérlője ezt a szabályt kijátszotta és két hónapi bérletet kért előre kaució nélkül. Így ő ugyanúgy a pénzénél van, de nem köti a szabályozás.
 • A rossz főbérlő nagyon rossz: talán nem kell bővebben kifejtenem, miért keserítheti meg az életedet egy olyan főbérlő, akivel valamiért rossz viszony alakul ki. Hiába véd számos jogszabály, biztos vagyok benne, hogy nem szeretnéd az idődet jogérvényesítéssel tölteni.
 • Karbantartás: könnyen megeshet, hogy a főbérlőd nem lesz járatos a lakáskarbantartás kérdéseiben és nincsen ismerős szerelőgárdája. Ez esetben ki vagy téve mind a szerelők, mind a főbérlőd korrektségének.

Mire figyeljek a lakásbérleti szerződés megkötésekor?

Arra, hogy közvetlenül a főbérlőtől vagy ingatlanügynökségtől bérelj, nincsen egyértelmű jótanács, hiszen ügynöksége, főbérlője, lakója és helyzete válogatja, melyikkel jársz jobban. De mindenképpen érdemes ügyelned arra, hogy a szerződés kisbetűs részeit is értelmezve olvasd át, és különösen figyelj az alábbiakra:

 • ki fizeti a rezsit és mi tartozik a rezsibe
 • mennyi a kaució
 • mennyi idő után hagyhatod el a lakást a kaució elvesztése nélkül
 • meg kell-e újítani a szerződést egy év után (költsége lehet), vagy magától megújul
 • milyen feltételekkel fogadhatsz vendéget, lehet-e albérlőd
 • mik a fizetés feltételei
 • a karbantartást ki végzi, ki fizeti a költségeit és mi tartozik a rendes karbantartásba

Ha nem értesz valamit, kérdezz, ha nem értesz egy szót, szótárazz! Valószínűleg a következő időszak legfontosabb dokumentumát írod éppen alá!

A rettegett Credit Check

A magyar gyakorlathoz képest mindenképpen új lesz a számodra az úgynevezett “credit check” intézménye, azaz amikor át fognak világítani, hogy megítéljék, vajon valóban van-e elég pénzed kibérelni és fenntartani az adott ingatlant. Ez nagy biztonságot jelent a bérbeadó számára, hiszen előre meg tudja ítélni, hogy vajon lesz-e problémád a bérleti díj fizetésével.

A credit check során a következőket kellhet bemutatnod:

 • személyazonosság igazoló okmányok másolatai
 • a munkahelyed igazolása a fizetésedről (ha van már)
 • a bankszámlakivonataid (amivel igazolni tudod, hogy rendelkezésedre áll elég pénz a bérléshez)
 • korábbi főbérlők ajánlásai

Általában az egy havi bérlet 25-35-szörösét kell tudnod neked (illetve a veled bérlővel együtt) igazolni éves bevételként ahhoz, hogy az ügynökség kiadja neked az ingatlant. Amennyiben ez nem sikerül (és Magyarországról költözve gyakran nem sikerül), magasabb kauciót határozhatnak meg vagy el is állhatnak a bérbeadástól.

Tipp

Ha van rá lehetőséged, a költözés előtti 3-6 hónapban próbálj minél több pénzt a számládra utaltatni, így ha az egész éves kereseted nem is lenne elég, az utóbbi hónapok keresete felszorozva egész évesre már lehet, hogy megüti a bérbeadó mércéjét.

Összefoglalás

A külföldre költözés kétségkívül egyik legnehezebb és legkellemetlenebb része a lakáskeresés. A világ nagyvárosaiban lakást találni sokkal nehezebb, mint amihez Magyarországon hozzászokhattál – érdemes jól megfogalmaznod, mit is szeretnél, és jól utánajárnod, hogy ezt hol tudod a legegyszerűbben és a legolcsóbban megtalálni.

Számos segédeszköz áll rendelkezésedre a hőtérképektől a demográfiai mutatókig, amiket fentebb be is linkeltem neked.

Bármelyik oldalon keresel, akár igénybe veszed ingatlanügynökség segítségét, akár nem, fontos, hogy nagyon körültekintően járj el, mert ismeretlen jogi és társadalmi környezetben, meglehetősen védtelenül állsz a cégekkel vagy nálad jóval erősebb főbérlőkkel szemben.

De körültekintéssel, odafigyeléssel, utánajárással és józan mérlegeléssel egészen biztosan túl fogsz jútni te is a “tű fokán”, ezen a kezdeti nehézségen – és egy biztos alapokon nyugvó, szabad élet, a gyerekeid számára megteremtett lehetőségek kárpótolni fognak mindezért.

Jusson eszedbe, hogy mind átéltük ezt! És évekkel későbbről visszanézve már nevetni is tudunk azon, ami akkor annyira kétségbeejtő volt!

Ismersz olyat, akinek segítene ez a cikk? Oszd meg vele most!

Scroll to Top